ЦОТК "ТЕНТ"
Почетна Упис чланова

Историјат Центра

Културно уметничко друштво „Термоелектране Никола Тесла” из Обреновца основано је 27. новембра 1979. године одлуком Оснивачке Скупштине, Синдиката ТЕНТ-а и ЈП „Термоелектране Никола Тесла”. Првобитно је основано као културно уметничко друштво за раднике у термоелектрани „Никола Тесла” из Обреновца. Од оснивања наши фолклорни ансамбли су путовали и доказивали се на свим просторима бивше Југославије. Име смо прослављали на многобројним турнејама и фестивалима међународног карактера. Како су пролазиле године, расло је и културно-уметничко друштво, његов уметнички репертоар, те су се створиле могућности за први одлазак ван граница земље. Те тако, културно уметничко друштво „Термоелектране Никола Тесла” 1981. године креће пут Француске на своју прву турнеју. Потом су уследиле успешне турнеје у следећим земљама: Малта, Украјина, Израел, Канарска острва, Шведска, Русија, Тунис, Белгија, Португал, Шпанија, Немачка и многе друге.

Уз велико залагање, труд, жељу и вољу чланова, културно уметничко друштво 2011. године прераста у Центар за очување традиције и културе „Термоелектране Никола Тесла”, који данас чине следеће секције: Извођачки ансамбл, Школа фолклора, Секција ветерана, Народни оркестар, Певачка група „Ђурђе”, Мешовита певачка група, хор „Обреновачке девојке”, позориште „Поетски театар” и Школа глуме. Квалитет којим располаже Центар је проверена улазница за реномиране смотре и фестивале.

Од почетка новог миленијума до данас, чланови Центра су били на више од 25 турнеја широм европског, афричког и азијског континента. Позориште „Поетски театар”, Школа глуме, хор „Обреновачке девојке” и Певачка група су на многобројним манифестацијама и фестивалима освајали значајне награде и признања. Један од најзначајнијих наступа у 38 година дугој историји Центра је учествовање на V Фестивалу националних култура „Синегорје” у Русији, на којем су у конкуренцији државних ансамбала Центру заслужено уручена висока признања и похвале. Засигурно једна од значајнијих турнеја је турнеја у НР Кини 2016. године, где су чланови Центра достојно презентовали богато српско културно наслеђе на најпрестижнијим кинеским фестивалима, као и турнеја у Републици Тунис у јулу и августу 2017. године.

Администратори и аутори сајта:

- Кристина Гагић
e-mail: / kgagic999@gmail.com /

- Ана Ћорломановић
e-mail: / ana.corlomanovic@gmail.com /

Контакт:
011/8724-394
/office@cotktent.rs/
Улица: Војводе Мишића 226,
11500 Обреновац, Република Србија

Copyright © 2018.