ЦОТК "ТЕНТ"
Почетна Упис чланова

Школа фолклора

Школа фолклора је најбројнија секција Центра за очување традиције и културе „Термоелектране Никола Тесла” из Обреновца. Организована је као забавно-едукативни центар чија је основна делатност развој дечијег фолклорног стваралаштва, а примарни циљ афирмација срспког фолклора код младих нараштаја. Школу фолклора чине следеће подсекције: млађа група деце (3, 4 и 5 година), старија група деце (5 и 6 година), предшколска група деце (од 5 и 8 година), мешовита група деце (од 3. до 7. разреда), треци ансамбл (од 11 до 15 година) као и омладински ансамбл. Руководиоци Школе фолклора на стручан и забаван начин раде са децом, која игром и дружењем поспешују своје друштвене способности. Школа фолклора је отворена за сву децу предшколског и школског узраста која желе да на стручан и забаван начин науче да играју поспешујући своју културу, васпитање и здравље. Данас, Школа фолклора броји више од 300 редовних чланова.

Руководилац Школе фоклора: Витић Марко

Млађа група деце

Група деце којој је пре свега пружено много љубави. Наши најмлађи наследници су узраста 3, 4 и 5 година. У овом најбезбрижнијем периоду њихових живота, руководилац групе се труди да им додатно улепша и увесели сваки тренутак проведен у просторијама Центра. При самом уласку у салу може се чути весела дечија музика која призива децу да што пре обују своје цвичке за вежбање и почну да играју! Њихов искрен осмех је највећа мотивација руководиоцу ове групе будућих великих фолклораша. Кроз причу, слике и снимке, деца уче о богатој традицији наше земље. Кроз приказивање народне ношње буди се жеља да је што пре обуку, док кроз прве научене кораке нестрпљење да што пре изађу на сцену је све веће. Песма и игра су прилагођени њиховом узрасту, а додатно узбуђење код наших најмлађих изазива звук хармонике који им додатно улепшава боравак на проби. Учећи их правим вредностима живота, руководилац стрпљивим радом жели да постигне да једног дана од малих постану велики људи! Поред основних ствари као што су:
-круг
-полукруг
-леса
-став играча
-кретња,
уче игре и песме као што су:
-,,Дуње ранке“
-,,Опа, цупа, скочи“
-,,Погледајте Јована“
-,,Дивна, Дивна“
-,,Скаче врабац у колу“
-,,Около салаша“
-,,Дан и ноћ“
-,,Иде маца око тебе“; и многе друге.

Руководилац групе: Данијела Алексић

ТЕРМИНИ ПРОБА:
Уторком и петком од 17 до 18 часова.

Старија група деце

Група деце са којом постепеним и стрпљивим радом руководилац своје идеје, уз помоћ малишана, доводи до реализације. У овој групи су мали фолклораши узраста 5 и 6 година. Тако мали, а опет тако велики, показују и дају своју љубав неизмерно и несебично. Руководилац води рачуна о томе да се при самом уласку у салу осети милина и топлота и да сваки пут пожеле поново да дођу, уче и играју се. Највећи успех је видети им осмех на лицу док изводе игре и песме којима су научени. Заједничким снагама руководиоца и деце из пробе у пробу се може приметити напредак. Приказивањем народне ношње уче о нашим прецима, причом, сликама и снимцима уче о богатој традицији наше земље, док кроз игру уче како су се то пре наши преци забављали. На самом почетку пустоловине руководилац се труди да им укаже на праве вредности живота. Осмех је главни и најбитнији састојак сваке пробе. Надоградњом научених ствари и учењем нових, свака проба је другачија и забавнија од претходне. Поред основе фолклора коју су научили у млађој групи, уче нове игре и песме као што су:
-,,Девојчица платно бели“
-,,Игра коло у 52“
-,,Около салаша“
-,,Скаче врабац у колу“
-,,Ја посејах лубенице“
-,,Тандрчак“
-,,Сељанчице малена“; и многе друге.
Складно њиховом узрасту уче и рецитације у којима се говори о фолклору, традицији, ношњи...

Руководилац групе: Данијела Алексић

ТЕРМИНИ ПРОБА:
Уторком и петком од 18 до 19 часова.

Предшколска група

Група деце кoja лаганим, али сигурним корацима иду ка томе да се приближе старијим колегама. Завршава се период вртићких дана и полако се припремају за школске. У овој групи су деца узраста 6 и 7 година. Како лаганим корацима прелазе у нову етапу свог живота, тако се руководилац труди да им улепша и олакша тај прелазак уз нове игре и песме које уче на пробама. Ови, већ велики фолклораши, су са игара корачања прешли на игре са поскоцима, а руководилац верује да ће убрзо прерасти и њих и наставити да обогаћују своја играчка знања.
Поред научених игара и песама у млађој и старијој групи, предшколци и прваци уче и:

-поскоке
-скокове
-укрштања
Као и игре и песме као што су:
-,,У Милице''
-,,Ај поведи весело''
-,,Прођи Миле''
-,,Рузмарин'' и многе друге.

Руководилац групе: Данијела Алексић

ТЕРМИНИ ПРОБА:
Понедељком и четвртком од 18 до 19 часова.

Мешовита група деце

Од скоро формирана група за узраст деце од 3. до 7. разреда основношколског образовања, намењена је онима који су „прескочили“ учење основних играчких и сценских елемената у млађим групама.
Буђење жеље за народном традицијом, игром, песмом и обичајима је примарни задатак руководиоца ове групе.На овај начин деца долазе до сазнања шта термин „фолклор“ заправо значи. По убрзанијем програму стичу знање о правилном држању тела, растојања, типовима држања у колу, итд. Сусрећу се са основним играчким елементима као што су корак, трокорак, поскок, наскок, скок, преплет, заплет и многи други, као и упознавање са сценом и сценским правилима, основним кореографским решењима (отворено и затворено коло, леса, дијагонала, итд.)
Постепеним увођењем у терминологију и у саме чари фолклора, деца потврђују стечено знање кроз игре примерене њиховом узрасту, као што су:
- ,,Прођи Миле“
- ,,Погледајте Јована“
- ,,Дуње Ранке“
- ,,Опа, цупа, скочи“
- ,,Рузмарин“
- ,,Ај, поведи весело“
- ,,Ој, девојко“
- ,,Ја брдом“
- ,,Моравац“
- ,,Чачак“
- ,,Савила се бела лоза винова“
- ,,Небеско коло“
- ,,Крњевачко коло“
- ,,Чачанка“
- ,,Осмица два“
- ,,Игре из Срема“
- ,,Игре из Шумадије“


Руководилац групе: Марко Витић

ТЕРМИНИ ПРОБА:
Средом и петком од 19 до 20 часова.

Трећи ансамбл

У овој групи се налазе деца која су претходном селекцијом издвојена и која квалитетом задовољавају постављене критеријуме. Дечији ансамбли се стварају са идејом да буду база за Извођачки ансамбл. Неопходно је водити рачуна да се у раду са децом овом доби не направи било какав пропуст (што се тиче васпитавања, игре, песме и др.). У овој групи треба посебно повести рачуна о стилу игре, сценском понашању и изражавању. Трећи ансамбл је најосетљивија група деце. Састављен је (углавном) од деце узраста од 11 до 15 година (пубертет). Од изузетне је важности да осете искреност, стекну поверење, разумевање, али и у истом тренутку да осећају одговорност и поштовање. Развијени су сви осећаји за понашање, кретњу, игру и песму. Активирани су сви потребни сензори, само је битно користити их и усмеравати у правом смеру, ка заједничком циљу – успеху. Игре које се обрађују у овој групи деце су: ,,Игре из Пирота“, ,,Игре из Срема“, ,,Игре из Шумадије“, ,,Игре из Обреновца“, ,,Влашке игре“,,,Игре из Ниша“, ,,Игре Скопске Црне Горе“, ,,Буњевачке игре“, ,,Шопске игре“, ,,Игре из Бујановца“ и ,,Игре из Владичиног Хана“.

Руководилац групе: Марко Витић

ТЕРМИНИ ПРОБА:
Уторком од 19 до 21 час, и петком од 20 до 21 час.Администратори и аутори сајта:

- Кристина Гагић
e-mail: / kgagic999@gmail.com /

- Ана Ћорломановић
e-mail: / ana.corlomanovic@gmail.com /

Контакт:
011/8724-394
/office@cotktent.rs/
Улица: Војводе Мишића 226,
11500 Обреновац, Република Србија

Copyright © 2018.