Istorijat Kulturno-umetničkog društva "Termoelektrane Nikola Tesla"

Kulturno umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" iz Obrenovca ima bogatu istoriju koja datira od svog osnivanja 27. novembra 1979. godine. Osnivanje društva je rezultat odluke Osnivačke Skupštine, Sindikata TENT-a i JP "Termoelektrane Nikola Tesla", sa ciljem da se pruži kulturno umetnička podrška radnicima u termoelektrani "Nikola Tesla" iz Obrenovca.

Od samog osnivanja, folklorni ansambli društva su ostvarivali uspehe i sticali reputaciju kako u zemlji, tako i širom bivše Jugoslavije. Njihova izvođenja su bila poznata na mnogim turnejama i festivalima međunarodnog karaktera, gde su ponosno nosili ime društva i predstavljali srpsku kulturu.

Kroz godine, Kulturno umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" je kontinuirano raslo i razvijalo se, proširujući svoj umetnički repertoar i stvarajući mogućnosti za nastupe van granica zemlje. Godine 1981. društvo je krenulo na svoju prvu turneju u Francusku, koja je bila izuzetno uspešna. Nakon toga, usledile su brojne uspešne turneje u raznim zemljama, uključujući Maltu, Ukrajinu, Izrael, Kanarska ostrva, Švedsku, Rusiju, Tunis, Belgiju, Portugal, Španiju, Nemačku i mnoge druge.

Jedan od najznačajnijih trenutaka u dugoj istoriji društva bilo je učešće na V Festivalu nacionalnih kultura "Sinegorje" u Rusiji. Na ovom prestižnom festivalu, gde su se takmičili državni ansambli iz različitih zemalja, Kulturno umetničkom društvu "Termoelektrane Nikola Tesla" su zasluženo uručena visoka priznanja i pohvale, što je bila velika čast za društvo i potvrda kvaliteta njihovog izvođenja.

Jedna od najznačajnijih turneja u istoriji društva bila je turneja u NR Kini 2016. godine. Tokom ove turneje, članovi društva su sa velikim dostojanstvom predstavljali bogato srpsko kulturno nasleđe na najprestižnijim kineskim festivalima. Izuzetan talenat, energične izvedbe i autentičnost su osvojili srca kineske publike i privukli pažnju kineskih medija.

Još jedna značajna turneja društva bila je u Republici Tunis u julu i avgustu 2017. godine. Tokom ove turneje, članovi Kulturno umetničkog društva "Termoelektrane Nikola Tesla" su predstavljali srpsku kulturu kroz svoje izvođenje tradicionalnih pesama, plesova i nošnji. Njihovi nastupi su bili dobro prihvaćeni i cenjeni, što je doprinelo jačanju kulturnih veza između Srbije i Tunisa.

Kulturno-umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" iz Obrenovca je tokom svog postojanja ostvarilo značajan broj nagrada i priznanja za svoje izuzetne umetničke performanse. Ove nagrade su rezultat predanog rada, strasti i posvećenosti članova društva, koji su svoje talente i veštine demonstrirali na različitim takmičenjima, festivalima i manifestacijama.Među značajnim nagradama i priznanjima koje je Kulturno-umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" osvojilo spadaju:

1. Prvo mesto na takmičenju "Mladost u reči, pesmi i veštini – ansambl narodnih pesama i igara" KUD "Termoelektrane Nikola Tesla" (15.5.1981.)

2. Druga nagrada za scenski nastup na festivalu "Rasti i cvetaj zemljo radnih ljudi" (jun 1981.)

3. Treća nagrada ansamblu narodne muzike na festivalu "Rasti i cvetaj zemljo radnih ljudi" (jun 1981.)

4. Druga nagrada narodnom orkestru na festivalu "Rasti i cvetaj zemljo radnih ljudi" (jun 1981.)

5. Druga nagrada za scenski nastup na festivalu "Rasti i cvetaj zemljo radnih ljudi" (jun 1983.)

6. Treća nagrada ansamblu narodne muzike na festivalu "Rasti i cvetaj zemljo radnih ljudi" (jun 1983.)

7. Druga nagrada narodnom orkestru na festivalu "Rasti i cvetaj zemljo radnih ljudi" (jun 1983.)

8. Zlatna plaketa KUD "Termoelektrane Nikola Tesla" Obrenovac za osvojeno prvo mesto na 14. festivalu folklornih ansambala KUD-ova Srbije (16.11.2008.)

9. Srebrna plaketa KUD "Termoelektrane Nikola Tesla" Obrenovac za osvojeno 5. mesto na 15. festivalu folklornih ansambala KUD-ova Srbije (27.11.2010.)

10. Bronzana plaketa COTK "Termoelektrane Nikola Tesla" Obrenovac za osvojeno 9. mesto na 16. festivalu folklornih ansambala KUD-ova Srbije (1.12.2012.)

11. Nagrada za filantropiju

12. Nagrada za izuzetan doprinos u očuvanju kulture i tradicije GO Obrenovac


Dodatno, Kulturno-umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" je takođe ostvarilo značajne uspehe i priznanja na prestižnoj manifestaciji Belgrade Awards, koja ističe izuzetnost u oblasti kulture i umetnosti. U sklopu ove manifestacije, društvo je ponosno osvojilo nekoliko važnih nagrada.

Prvo, 2021. godine, Kulturno-umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" je nagrađeno za najbolju koreografiju, što je jasan pokazatelj visokog kvaliteta i kreativnosti njihovih scenskih nastupa.

Zatim, 2022. godine, društvo je ponovo bilo nagrađeno na Belgrade Awards manifestaciji. Ovoga puta, osvojili su nagradu za najbolji umetnički utisak, što svedoči o snažnom emotivnom i estetskom dojmu koji njihove izvedbe ostavljaju na publiku. Ova nagrada potvrđuje njihovu sposobnost da prenesu duboku umetničku poruku i da ostave snažan utisak na gledaoce.

Nadalje, Kulturno-umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" je takođe ostvarilo izvanredan uspeh na nacionalnom takmičenju 2022. godine, gde su zasluženo osvojili prvo mesto. Ova nagrada predstavlja visoko priznanje za izuzetan talenat, veštinu i predanost članova društva.

Ovi uspesi na Belgrade Awards manifestaciji dodatno potvrđuju izuzetnost i kvalitet Kulturno-umetničkog društva "Termoelektrane Nikola Tesla" iz Obrenovca. Njihova posvećenost umetnosti, profesionalizam i neprestana teženja ka izvrsnosti donose im priznanja i nagrade na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Ovi uspesi su rezultat strasti, predanosti i neprestanog razvoja članova društva. Posvećenost umetnosti, profesionalizam i težnja ka izvrsnosti su doneli brojne nagrade i priznanja kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Kulturno-umetničko društvo "Termoelektrane Nikola Tesla" je ponos Obrenovca i istinska promocija srpske kulture.